[WK] Voorbeschouwing Groep C

Over iets minder dan een week, op donderdag 12 juni gaat het WK Voetbal 2014 van start. FOK!sport blikt elke dag vooruit op de verschillende groepen in dit toernooi. Vandaag kijken we naar groep C. In deze groep zit geen enkel land dat ooit het wereldkampioenschap wist te winnen, maar wel wisten alle vier de landen ooit hun continentale kampioenschap te winnen.

Colombia

Colombia is het groepshoofd van groep C nadat ze zich gemakkelijk als tweede wisten te kwalificeren in de Zuid-Amerikaanse kwalificatie. Colombia baarde opzien door met 4-0 van Uruguay te winnen in de kwalificatie en ook in Argentinië gelijk te spelen. Het land hoopt na 1990 voor de tweede keer de knock-out fase van het WK Voetbal te bereiken. In 1994 en 1998 strandde de ploeg in de eerste ronde. Daarna wisten ze zich niet meer te kwalificeren, maar wonnen ze wel de Copa América, in 2001.

Radamel Falcao (foto) was de topscorer voor de Colombianen in de kwalificatie, maar hij is geblesseerd en kan dus niet meedoen aan het WK. Jackson Martínez en Carlos Bacca zullen deze aderlating moeten opvangen. De spitsen van Porto en Sevilla lijken nu de aangewezen kandidaten om de topspits van Monaco te vervangen. Er zit ook één bekende uit de Nederlandse competitie in de selectie: Santiago Arias was afgelopen seizoen de vaste rechtsback bij PSV.


Radamel Falcao zal gemist worden in Colombia (Pro Shots/Ed van de Pol)

Griekenland

Griekenland heeft na Colombia de hoogste ranking op de FIFA-wereldranglijst, het land staat tiende. In de kwalificatie voor het WK kwamen de Grieken uit tegen Bosnië, Letland, Litouwen, Liechtenstein en Slowakije. De Grieken scoorden slechts 12 keer, maar wisten daamee wel 8 wedstrijden te winnen. De onderlinge wedstrijden met Bosnië eindigden in 3-1 voor Bosnië en 0-0, maar verder wonnen de Grieken alles. Dit bleek echter slechts voldoende voor de tweede plaats op basis van het doelsaldo. Een playoff tegen Roemenie werd gewonnen zodat de Grieken door wisten te stoten naar het WK. Griekenland hoopt voor het eerst de groepsfase te overleven op een WK-eindronde. In 1994 behaalde het land geen enkel punt en in 2010 was er slechts een overwinning op Nigeria. De Grieken zijn succesvoller op EK's, waar ze in 2004 bij hun tweede deelname wonnen, en in 2012 ook door wisten te stoten tot de kwartfinale.

Giorgios Karagounnis en Kostas Katsouranis zijn er nog altijd bij. De middenvelder zijn de twee enige spelers in de selectie die de overwinning in 2004 meemaakten. Karagounnis heeft al meer dan 130 interlands op zijn naam staan. Giorgios Samaras is er ook bij. De oud-speler van Heerenveen was er in 2010 ook bij, maar wacht nog op zijn eerste goal op een WK-eindronde. Een andere aanvaller om voor uit te kijken is Dimitrios Salpingidis. Hij wist op de vorige twee eindrondes drie doelpunten te maken en was ook topscorer voor Griekenland in de kwalificatie.

Ivoorkust

Op plaats 21 van de wereldranglijst vinden we Ivoorkust, een land dat zich vermoedelijk voor het eerst echt gelukkig zal voelen met de loting. In de kwalificatie werd in de poulefase Marokko opzij gezet, en Gambia en Tanzania kostte het land geen enkele moeite. Ook de playoff tegen Senegal werd gemakkelijk gewonnen. Op WK-eindrondes was Ivoorkust nog niet succesvol. Acht jaar geleden ging het na nederlagen tegen Argentinië en Nederland mis. In 2010 troffen de oranje olifanten Brazilië en Portugal. Nadat de eerste wedstrijd tegen Portugal gelijk werd gespeeld werd tegen Brazilië verloren. Tot overmaat van ramp had Brazilië beide wedstrijden gewonnen en Portugal met 7-0 Noord-Korea opzij gezet. Een salonremise tussen de twee Portugees sprekende landen betekende opnieuw de ondergang voor Ivoorkust, alhoewel ze zelf ook niet tot de benodigde negen treffers kwamen tegen de Koreanen. Ook in de Afrika Cup wordt de favorietenrol veelal niet waargemaakt door het land. In 1992 wisten ze te winnen, maar sindsdien is het niet meer gelukt om de Afrika Cup te winnen.

Dit kampioenschap wil Ivoorkust graag doorstoten tot de knock-outfase, en met een makkelijkere poule en een selectie met enkele grote namen is dit zeker mogelijk. Didier Drogba, vaak belangrijk geweest voor Chelsea, is er nog altijd bij, en wat te denken van Kolo Touré en Gervinho. Yaya Touré (foto) liet zich vorig jaar misschien wel het meest gelden bij Manchester City, door als middenvelder tot niet minder dan 20 goals in de hoogste Engelse divisie, de Premier League. Na een sterk seizoen zal de middenvelder hopen op een goed WK. Verder spelen er drie spelers mee die in de Nederlandse competitie hebben gespeeld. Wilfried Bony werd in het eredivisieseizoen 2012/2013 topscorer toen hij bij Vitesse speelde. Salomon Kalou, de oud-Feyenoorder die voorafgaand aan het WK van 2006 vooral in het nieuws was vanwege het niet genaturaliseerd worden tot Nederlander om uit te mogen komen voor het Nederlands elftal, speelt ook nog altijd mee in het Ivoriaans elftal. Ook Cheick Tioté, die voor Roda JC speelde en kampioen werd met FC Twente zit bij de selectie.


Yaya Touré in actie (Pro Shots/Kai int Veen)

Japan

Het laatste land in Poule C is Japan. Japan kende een moeizame kwalificatie, met een thuisnederlaag tegen Oezbekistan en een uitnederlaag tegen Noord-Korea in de eerste groepsfase. In de tweede groepsfase ging het echter een stuk gemakkelijker: Japan wist zich als eerste van alle Aziatische landen te plaatsen in de tweede groepsfase. Japan is sinds 1998 een vaste kracht op het WK. Tweemaal wisten ze de poulefase te overleven: In eigen land in 2002 in een poule met België en 8 jaar later in een poule met Nederland. Beide keren was de achtste finale het eindstation. Turkije en Paraguay waren in de respectievelijke toernooien te sterk. Japan is wel het enige land in Groep C dat de continentale beker vaker wist te winnen. In 1992, 2000, 2004 en 2011 werd de Asian Cup gewonnen door Japan.

De bekendste speler van het Japanse elftal is Keisuke Honda. Via VVV Venlo kwam de Japanner bij CSKA Moskou terecht. Inmiddels speelt hij bij AC Milan. Ook Shinji Kagawa is een belangrijke speler voor de Japanners. Bij Borussia Dortmund was de aanvallende middenvelder een drijvende kracht, en ondanks dat hij bij Manchester United niet altijd zijn draai kon vinden in de afgelopen 2 jaren heeft hij al 17 goals gemaakt in interlands. Shinji Okazaki is de bekendste aanvaller uit de selectie. Hij speelt bij FSV Mainz en wist al 38 keer het doel te vinden in slechts 73 interlands. Ook een andere oud VVV-speler, Maya Yoshida, zit bij de selectie.

Wedstrijdschema

14/06 18.00 Colombia - Griekenland
15/06 03.00 Ivoorkust - Japan

19/06 18.00 Colombia - Ivoorkust
20/06 00.00 Japan - Griekenland

24/06 22.00 Japan - Colombia
24/06 22.00 Griekenland - Ivoorkust