Bovag: Wiebes geeft geen eerlijk beeld over accijns

De accijnsverhoging op brandstof levert veel minder op dan staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) wil doen geloven. In maart kwam er ondanks de verhoging minder geld binnen. Dat stelt brancheorganisatie Bovag vrijdag.

Wiebes liet woensdag weten dat de accijnsverhoging in het eerste kwartaal 51 miljoen euro heeft opgeleverd. Het kabinet hoopte met de verhoging 280 miljoen euro per jaar binnen te halen, ofwel zeventig miljoen euro per kwartaal.

Volgens Bovag geven de cijfers van Wiebes een vertekenend beeld van de situatie, meldt de brancheorganisatie op basis van een eigen analyse van de cijfers. Zo zou vijftien miljoen euro van de stijging komen uit de reguliere inflatiecorrectie. Van de overige 35,5 miljoen euro is 28,5 miljoen euro gerealiseerd in januari. Daarna zou de opbrenst snel zijn teruggelopen. In maart zou er al drie miljoen euro minder zijn binnengekomen aan accijns dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De accijnsverhoging, die op 1 januari is ingegaan, ligt al langere tijd onder vuur. Zo zouden tankstations aan de grens veel last hebben van de verhoging, omdat mensen over de grens gaan tanken. Wiebes zei woensdag geen reden te zien om de accijnsverhoging terug te draaien. Ook zou de teruggang bij tankstations langs de grens passen in een trend die al langer gaande is.