Toch weer nieuwe ebolagevallen in West-Afrika

De uitbraak van het ebolavirus in West-Afrika lijkt toch nog niet te zijn bedwongen. De autoriteiten in Guinee en Sierra Leona maakten maandag melding van twee nieuwe sterfgevallen, ver van het gebied waar de uitbraak begon. Er zijn nog meer sterfgevallen gemeld, maar daarin is het vermoeden van ebola nog niet bevestigd.

Het sterfgeval in Sierra Leone is het eerste in dat land, dat grenst aan Guinee, waar de uitbraak begon. Zeker één nieuw geval in Guinee deed zich voor in Telimele, 270 kilometer van Macenta, het epicentrum van de crisis. De medische autoriteiten houden 86 patiënten in de gaten omdat zij mogelijk met het dodelijke virus in aanraking zijn geweest.

Het merendeel van de 170 sterfgevallen tot nog toe deed zich voor in Guinee. Er zijn ook enkele gevallen gemeld in Liberia en nu ook één in Sierra Leone.

Er bestaat geen medicijn of vaccin tegen ebola, een ziekte die gepaard gaat met hoge koorts en hevige bloedingen. Ebola kwam voorheen alleen voor in Midden- en Oost-Afrika. Het kan drie weken duren voordat iemand die met ebola besmet is geraakt symptomen vertoont. Artsen willen na de laatste bekende besmetting twee incubatieperiodes - 42 dagen - afwachten voordat zij een uitbraak als voorbij beschouwen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ligt het sterftecijfer bij deze uitbraak dicht bij de zeventig procent.