Krim-Tataren blazen herdenking af

Leiders van de Krim-Tataren hebben een herdenkingsceremonie die zondag in Simferopol op het schiereiland zou plaatsvinden, afgeblazen. Dat wordt gemeld op de website van de Tataren, schrijven Russische media. Het plaatselijk bestuur op de Krim had vrijdag besloten alle massabetogingen te verbieden.

Tataren herdenken zondag de massale deportaties van honderdduizenden Krim-Tataren die onder het bewind van Sovjetleider Josef Stalin in 1944 begonnen. Vele Tataren stierven tijdens de reis naar Centraal-Azië. Op de website worden Tataren opgeroepen in religieuze centra of op andere locaties te herdenken.

Premier Sergej Aksjonov van de Krim, die onlangs door Rusland werd ingelijfd, had vrijdag alle massabetogingen voor de komende 3 weken verboden naar aanleiding van onlusten in het oosten van Oekraïne. Voorzitter Refat Tsjoebarov van de Krim-Tataren noemde dat een "onmenselijke daad". Hij verwacht dat veel Tataren het verbod in de wind slaan.

Krim-Tataren zijn de oorspronkelijke bewoners van de Krim. Zij vestigden zich in de vroege middeleeuwen op het schiereiland. Nu vormen zij een minderheid van de bevolking. Onder de ruim 2 miljoen inwoners zijn ongeveer 300.000 Tataren.

Krim-Tataren blazen herdenking af
Krim-Tataren blazen herdenking af (Foto: ANP)