Rusland verbiedt herdenking Tataren op de Krim

De premier van de Krim Sergej Aksjonov heeft tot 6 juni alle openbare demonstraties verboden. Dat heeft The Guardian vrijdag gemeld. Zondag herdenken de Tataren dat het zeventig jaar geleden is dat hun volk van de Krim werd gedeporteerd.

Aksjonov zei dat de maatregel nodig was om 'provocaties door extremisten' en 'verstoringen van het vakantieseizoen' te voorkomen. Door het verbod kan een geplande herdenking van de Krimtataren niet doorgaan. Zij staan stil bij het feit dat Sovjet-dictator Jozef Stalin in 1944 alle Tataren van het schiereiland liet verwijderen. Hierbij kwamen tienduizenden mensen om het leven. De Tataren hebben aangegeven zich niets van de verordening te zullen aantrekken.

Vrijdag zei de Russische president Vladimir Poetin dat de Krimtataren moeten accepteren dat hun toekomst in Rusland ligt. Hij zei met hen te willen samenwerken en zich in te zullen zetten voor hun welzijn.

Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Navi Pillay sprak zich uit over de Krimtataren in een rapport dat vrijdag verscheen. Volgens het verslag krijgen Tataren op de Krim te maken met talloze problemen, waaronder fysieke mishandeling, angst voor religieuze vervolging en interne ontheemding. Ook spreekt het rapport over de achteruit hollende mensenrechtensituatie in Oekraïne, waar rebellen zich hebben schuldig gemaakt aan 'moorden, marteling, geweld, ontvoeringen en (seksuele) intimidatie'.

De spanningen tussen de Tataren en de rest van de bevolking op de Krim zijn sinds maart opgelopen. Toen annexeerde Rusland het schiereiland na een haastig georganiseerd referendum. De Tataren, die zo'n twaalf procent van de bevolking uitmaken, onthielden zich grotendeels van stemming bij het referendum en wilden onderdeel van Oekraïne blijven.