Meer evacuaties om bosbranden Californië

Brandweerlieden in de Amerikaanse staat Californië krijgen de bosbranden rond San Diego steeds meer onder controle, maar een van de vuurhaarden zwol donderdag toch weer aan. De vlammen naderden bewoond gebied, waardoor duizenden mensen moesten worden geëvacueerd.

Enorme zwarte rookwolken verzamelden zich rond San Marcos. In sommige delen van de stad konden mensen amper een hand voor ogen zien. Meer dan dertienduizend van de 85 duizend inwoners werden opgeroepen te evacueren. Woensdag werden al twintigduizend evacuatieorders uitgevaardigd.

De branden, die dinsdag uitbraken, hebben tot dusver acht huizen, een appartementencomplex en twee bedrijfspanden verzwolgen. Bijna veertig vierkante kilometer is in de as gelegd. De schade bedraagt al meer dan twintig miljoen dollar. In een daklozenkamp in Carlsbad, ten noorden van San Diego, is een ernstig verbrand lichaam gevonden. Het slachtoffer is nog niet geïdentificeerd.

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de branden. De politie sluit brandstichting niet uit, maar wil niet op de zaken vooruit lopen. Een simpele vonk afkomstig van voertuigen kan de extreem droge begroeiing in het gebied al doen ontbranden, zei de sheriff.