Treinen vanaf 2018 helemaal groen

Alle vervoerders op het Nederlandse spoor rijden vanaf 2018 alleen nog maar op groene stroom. Ze hebben daartoe donderdag een contract gesloten met energiebedrijf Eneco, zo liet de NS - die verreweg de meeste elektriciteit verbruikt - in een verklaring weten. De bedrijven spreken daarbij van het 'grootste groene contract in Nederland'.

Samen hebben de spoorvervoerders jaarlijks 1,4 terawattuur aan stroom nodig. Dat is ongeveer evenveel als het verbruik van alle huishoudens in Amsterdam, zo stellen de bedrijven. De groene stroom komt voor de helft van Nederlandse windparken, terwijl het overige deel uit Noorwegen, Zweden en België komt.

Naast personenvervoerders zoals de NS, Connexxion en Arriva maken ook goederenvervoerders zoals DB Schenker en ERS Railways de overstap naar groene stroom. Volgend jaar moet de helft van de stroom die de elektrische treinen van vervoerders als groen zijn. Voor 2016 is zeventig procent het streven.

Volgens NS-directeur Timo Huges vinden acht van de tien reizigers het belangrijk dat het treinverkeer overstapt naar groene stroom. Hij baseert zich daarbij op onderzoek van zijn eigen bedrijf. "1,2 miljoen treinreizigers reizen per 2018 volledig groen met nul gram CO2-uitstoot", aldus Huges.