Kinderpardon zo goed als afgerond

Immigratiedienst IND heeft het zogeheten kinderpardon bijna afgerond. 675 kinderen die al langdurig in Nederland verbleven hebben een verblijfsvergunning gekregen, net als 775 gezinsleden. Verder zijn 1710 aanvragen afgewezen en 120 ingetrokken. Dat laat het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag weten.

In totaal zijn het afgelopen jaar 3280 aanvragen ingediend, van zowel kinderen als hun familieleden. Daarvan zijn er 1450 ingewilligd, waarvan tachtig nadat bezwaar was aangetekend.

Er staan nog tien aanvragen open. Voor de behandeling hiervan is de IND afhankelijk van andere partijen. Op 1 april waren er 1620 bezwaarschriften ingediend en over 130 bezwaarzaken is op dit moment nog niet beslist. Het gaat daarbij vooral om zaken waarbij de IND nog wacht op advies of op onderzoeken.

Het kinderpardon trad op 1 februari vorig jaar in werking. Kinderen die voor hun achttiende verjaardag vijf jaar onafgebroken in Nederland hebben gewoond en een verblijfsvergunning hebben aangevraagd, kwamen in aanmerking voor de regeling. Zij konden daar tot 1 mei een beroep op doen. Ook hun gezinsleden kwamen in aanmerking voor een verblijfsvergunning.

De maatregel is afkomstig uit het regeerakkoord van VVD en PvdA. Het kinderpardon was aanvankelijk een 'uitruil' tussen beide coalitiepartijen. In ruil voor het pardon kreeg de VVD de strafbaarstelling van illegaliteit. De strafbaarstelling van illegaliteit ging echter een paar weken geleden van tafel op verzoek van de PvdA. De VVD kreeg daar een half miljard aan lastenverlichting voor terug.