Kinderen blijven kans maken op grensdetentie

Gezinnen met kinderen moeten zo min mogelijk in grensdetentie worden geplaatst. Maar in een beperkt aantal gevallen is die detentie "desondanks noodzakelijk", schrijft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer. "De detentie is mede nodig om te voorkomen dat met name kinderen verdwijnen in de illegaliteit of slachtoffer worden van mensenhandel", aldus de bewindsman.

Tweede Kamerlid Marit Maij van coalitiepartner PvdA is het er niet mee eens: "De PvdA vindt dat een kind niet in de cel hoort. De staatssecretaris moet met alternatieven komen voor kinderen in detentie." Ze wil de kwestie donderdag inbrengen in een debat over het onderwerp.

Het afgelopen jaar belandden ongeveer 70 gezinnen met 120 kinderen in grensdetentie. Zij arriveerden zonder goede documenten op Schiphol. Wie daar wordt geweigerd maar dan asiel aanvraagt, wordt door de Koninklijke Marechaussee overgedragen aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Tijdens de behandeling van de aanvraag zitten de asielzoekers vast in het aanmeldcentrum Schiphol.

"Ik begrijp dat grensdetentie als zeer belastend kan worden ervaren door een gezin met kinderen. Daarom wordt op diverse momenten bekeken of grensdetentie nog noodzakelijk is en of bijzondere individuele omstandigheden aanleiding geven om de maatregel op te heffen", schrijft Teeven.

België heeft eind 2009 het beleid aangepast, schrijft de bewindsman verder, waardoor gezinnen met kinderen toegang hebben tot een 'open terugkeerhuis' . "In België is een verdubbeling te zien in het aantal gezinnen dat via de luchthaven binnenkomt", waarschuwt hij.

Vreemdelingenbewaring voor gezinnen (voorafgaand aan onvrijwillige terugkeer naar het land van herkomst) wordt in ons land 'alleen nog toegepast als het gezin zich eerder aan het overheidstoezicht heeft onttrokken', benadrukt Teeven verder.