Schoonmakers verzinnen nieuwe acties

Schoonmakers die strijden voor een betere cao besluiten maandag waar ze volgende week gaan actievoeren. Dat heeft FNV-bestuurder Ashna Kamta zaterdag laten weten. Op Schiphol wordt in ieder geval zaterdag nog gestaakt door de schoonmakers. Bij de NS gaan ze zaterdag wel weer aan de slag.

Hoewel nog niet bekend is waar de acties zich naartoe verplaatsen, is het besluit dat er nieuwe acties komen volgens Kamta wel genomen. "Opdrachtgevers kunnen hun borst natmaken." De bond vindt dat opdrachtgevers te weinig doen om de werknemers in de schoonmaakbranche te steunen.

De schoonmakers op Schiphol gaan mogelijk zondag of maandag weer aan de slag. Dat doen ze zodra duidelijk is dat de werkgevers uitzendkrachten inzetten om de luchthaven schoon te maken. Bij de NS zou dat al het geval zijn.

Met de start-stopacties willen de bonden de schoonmaakbazen op kosten jagen. Als de schoonmakers weer aan de slag gaan, moeten namelijk zowel de schoonmakers als de ingehuurde uitzendkrachten worden betaald. De actievoerders kunnen elk moment het werk weer neerleggen.

FNV wil een nieuwe ziekteregeling en hogere lonen voor de schoonmakers. Behalve op Schiphol en bij de NS staakten de schoonmakers de afgelopen weken ook op de Hogeschool Rotterdam en in overheidsgebouwen.