Ook treinschoonmakers Rotterdam en Den Haag staken

De schoonmaakploegen die door de NS worden ingehuurd om treinen schoon te maken in Rotterdam en Den Haag leggen dinsdag vanaf 22.00 uur hun werk neer. Dat heeft bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer laten weten. Hun collega's in onder meer Utrecht, Amersfoort, Maastricht, Eindhoven en Den Helder gingen ze al voor.

De schoonmakers protesteren met hun acties tegen de vastgelopen cao-onderhandelingen. FNV wil onder meer dat de schoonmakers de eerste twee ziektedagen krijgen uitbetaald. Werkgeversorganisatie OSB heeft de werknemers dat ook aangeboden, maar wil dan wel bij langdurige ziekte minder hoeven uit te betalen.

Net als bij de andere acties bij de NS en bij de stakingen bij de GVB en bij de Hogeschool Rotterdam voeren de schoonmakers start-stop-acties. Als werkgevers besluiten toch extra krachten in te zetten, moeten zij zowel de schoonmakers als de uitzendkrachten uitbetalen, zo redeneert de bond.

De werkgevers hebben al meerdere keren laten weten de acties af te keuren. Volgens voorzitter van de OSB Hans Simons zijn er al belangrijke toezeggingen gedaan aan de werknemers. CNV Vakmensen heeft dat beaamd. De vakbond dreigt niet met acties, omdat met goed overleg 'vaak meer bereikt' wordt.

FNV Bondgenoten is van plan om bij geen gehoor de acties de komende dagen en weken verder op te voeren. In 2012 werd al dertien weken actiegevoerd door de schoonmakers.