Obama en Rutte gaan samen De Nachtwacht bekijken

De Amerikaanse president Barack Obama brengt maandag voorafgaand aan de Nuclear Security Summit (NSS) een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Premier Mark Rutte (VVD) en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan zullen hem daar ontvangen. Het museum is die dag tot 13.00 uur gesloten.

Bij een rondleiding doet directeur Wim Pijbes onder meer de eregalerij met de pronkstukken van het museum aan. Een daarvan is De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Ook zullen Rutte en Obama twee historische documenten bekijken die de relatie tussen Nederland en de VS markeren: het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581 en het eerste Amerikaans-Nederlandse handels- en vriendschapsverdrag uit 1782.

Het Plakkaat van Verlatinghe diende als inspiratie voor de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring en is speciaal voor het bezoek van Obama uit het Nationaal Archief in Den Haag naar het Rijksmuseum overgebracht.

Na de rondleiding gaan Rutte en Obama in gesprek over actuele politieke en economische onderwerpen. Daarna zullen zij beide een persconferentie geven. De Amerikaanse president zal na zijn bezoek aan de hoofdstad rond 10.45 uur per helikopter vanaf het Museumplein naar Den Haag vliegen voor het bijwonen van de NSS.