Vrouw vast voor uitbuiten prostituees Zandpad

Een 33-jarige vrouw is dinsdag in Utrecht aangehouden door de marechaussee. Ze wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld bij de uitbuiting van Bulgaarse prostituees aan het Zandpad. De aanhouding vond plaats in een lopend onderzoek naar mensenhandel, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De vrouw zou de prostituees dagelijks hebben opgepikt en afgeleverd aan het Zandpad, waar ze gedwongen achter het raam moesten werken. Uit het onderzoek is gebleken dat de vrouwen op de dag dat ze in Nederland arriveerden al achter het raam moesten staan. Ze maakten lange werkdagen en werden verplicht een groot deel van hun inkomsten af te staan.

In hetzelfde onderzoek hield de marechaussee vorig jaar juli in Utrecht al twee Bulgaarse verdachten aan. De autoriteiten in Bulgarije pakten drie weken geleden in de hoofdstad Sofia bovendien een 24-jarige verdachte op. Hij is vermoedelijk de leider van de organisatie en wordt aan Nederland overgeleverd.

Utrecht trok afgelopen zomer alle vergunningen van prostitutieboten aan het Zandpad en de ramen in de Hardebollenstraat in vanwege een vermoeden van mensenhandel en uitbuiting. De gemeente wil 162 nieuwe ramen toestaan bij de Einsteindreef, vlak bij het Zandpad. De oplevering daarvan duurt waarschijnlijk nog het hele jaar. In de tussentijd mogen er 32 tijdelijke ramen komen.