American Airlines in het rood na fusie met US

American Airlines heeft zijn omzet vorig jaar flink zien stijgen. Desondanks kwam het nettoresultaat van de luchtvaartmaatschappij alsnog in het rood uit. Het verlies is echter vooral het gevolg van de fusie van American met US Airways. Als de daarmee gepaard gaande kosten niet meegerekend worden, kwam de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld wel uit op winst, zo maakte American Airlines dinsdagnacht bekend.

US en American gingen begin december na lang overleggen samen verder. De nieuwe maatschappij kreeg de naam van het grotere American Airlines, dat tijdlang op de rand van het faillissement verkeerde.

Bij de fusie moest eerst de omvangrijke schuldenberg van American worden afgelost. Mede door die kosten kwam de fusiemaatschappij over heel 2013 uit op een verlies van 1,2 miljard dollar (880 miljoen euro). Zonder de aflossing was er een winst gemaakt van 436 miljoen dollar.

American maakte vooral in het vierde kwartaal verlies, met een min van twee miljard dollar. De omzet steeg vorig jaar wel flink, met negen procent naar ruim veertig miljard dollar.