[AO] Cibulkova kleineert Radwanska in halve finale

Dominika Cibulkova heeft verrassend de finale van de Australian Open bereikt. De nummer twintig van de plaatsingslijst liet donderdag in de halve eindstrijd niets heel van Agnieszka Radwanska (5), die in de vorige ronde titelverdedigster Victoria Azarenka had uitgeschakeld: 6-1 en 6-2.

Cibulkova is de eerste Slowaakse tennisster in de finale van een grandslamtoernooi. Ze strijdt zaterdag met Na Li (4) om de titel. De Chinese, twee keer verliezend finaliste in Melbourne, won eerder op de dag met 6-2 en 6-4 van Eugenie Bouchard (30).

Net als in de met 6-3 en 6-0 gewonnen kwartfinale tegen Simona Halep (11) overrompelde Cibulkova haar tegenstandster vanaf het begin. De 24-jarige Slowaakse, die tot aan dit jaar op de Australian Open nooit verder was gekomen dan de vierde ronde, greep met aanvallend tennis het initiatief en pakte de eerste set in 37 minuten.

Ook in de tweede set was het krachtsverschil overduidelijk. Cibulkova kwam zonder een punt in te leveren op een 2-0 voorsprong en poetste daarna op eigen service drie breakpoints weg. Radwanska, die in 2012 op Wimbledon haar enige granslamfinale speelde, deed bij een 4-0 achterstand nog wat terug, maar had nooit uitzicht op een derde set.

Cibulkova leek na afloop vooral verbaasd over eigen prestatie. "Ik heb hier geen woorden voor. Ik kan amper geloven wat er is gebeurd", stamelde ze. In de finale wacht Li, van wie ze in de vier voorgaande ontmoetingen nooit wist te winnen. "Ze is een geweldige speelster, maar ik zal er honderd procent klaar voor zijn."