'88-jarige betrokken bij massamoord '44'

Aanklagers in Dortmund hebben bekendgemaakt te vermoeden dat een 88-jarige man deelgenomen heeft aan de grootste massamoord in Frankrijk die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog verrichtten. Dat schrijft de Volkskrant.

In Keulen, waar de man woonachtig is, zal worden bepaald of het tot een rechtszaak zal komen. Destijds was de man een jongen van 19 en volgens de Dortmunders was hij mogelijk één van de ongeveer 200 SS'ers die bij de actie werden ingezet.

Enkele dagen na de D-Day-invasie, op tien juni 1944, werd het Franse dorpje Oradour-sur-Glane aangedaan door het 'Der Führer'-regiment van de Tweede SS-Pantserdivisie.

Twee dagen eerder had het Franse verzet een nabije spoorbrug opgeblazen om Duitse versterking richting de Franse noordkust te vertragen. Bij de aanslag waren twee Duitse soldaten omgekomen en dat schoot de oosterburen danig in het verkeerde keelgat.

De Franse evenknie van de massamoord op de bevolking van Putten geschiedde vanaf het middaguur. De hele bevolking van het dorp werd opgepakt en op geslacht gesorteerd. De mannen werden naar zes schuren gebracht waar machinegeweren waren opgesteld, de vrouwen en kinderen werden de kerk van het dorp in gedwongen.

Van de 195 mannen wisten er zes te ontkomen, waarvan er één tijdens zijn vlucht alsnog werd doodgeschoten. In de kerk stierven 205 kinderen en 247 vrouwen. De vijf overlevende mannen (en één overlevende vrouw) gaven aan dat men op de knieën schoot om het lijden van de bevolking te verlengen. Daarna werden de vaak nog levende slachtoffers in schuren en kerk met benzine overgoten en in brand gestoken.

In totaal werden er die dag 624 onschuldige burgers afgeslacht. Het dorpje werd in de fik gestoken en brandde volledig af. Na de oorlog zorgde president Charles de Gaulle er persoonlijk voor dat de ruïnes bewaard bleven als monument aan de slachtoffers.

Het dorp zelf is inmiddels ten westen van de oude locatie opnieuw opgebouwd. Foto's van het dorp, waar de auto's, fietsen en naaimachines uit '44 al zeven decennia weg staan te roesten, zijn overal op het internet te vinden; een sobere foto-reportage hier. Een Nederlandse documentaire van ongeveer twintig minuten is via YouTube beschikbaar.

Drie kwartier aan hedendaagse HD-beelden die constant vergelijken met foto's van vóór de vernietiging van het dorp en haar inwoners, is ook op YouTube te vinden.

De voormalige hoofdstraat van het dorpje
De voormalige hoofdstraat van het dorpje