'Vluchtelingen moeten aangifte doen tegen PVV'

Een tweet van PVV-Kamerlid Roland van Vliet waarin hij zegt dat uitgeprocedeerde asielzoekers die opvang weigeren het land uit 'gestampt' moeten worden, is SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen in het verkeerde keelgat geschoten. Zij adviseert de vluchtelingen aangifte te doen tegen Van Vliet.

"Nederlanders staan in rij voor voedselbank. Afgewezen illegale asielzoekers wijzen gratis bad, bed en brood af..? Eruit stampen die gasten!", twitterde Van Vliet over de asielzoekers die het aanbod van de gemeente Amsterdam weigerden om hen op te vangen in een voormalig huis van bewaring.

Volgens Gesthuizen kan die uitspraak niet anders worden opgevat dan een oproep tot geweld door te zeggen dat mensen het land uit moeten worden gestampt. "Zo heb ik deze tweet opgevat, dat kun je niet anders opvatten", briest de socialiste. "Dat is heel erg gevaarlijk."

Van Vliet heeft op Twitter inmiddels excuses aangeboden voor het grove taalgebruik en zegt dat hij 'uiteraard' geen oproep tot geweld doet. De emotionele tweet kwam voort uit frustratie, aldus de PVV'er. Gesthuizen neemt hier geen genoegen mee. "Ik verwacht meer, zij moeten hier als partij gewoon afstand van nemen." De SP'er wil een debat aanvragen over de kwestie.

Intussen blijft zij vluchtelingen die zich bedreigd voelen adviseren om aangifte te doen. Ze heeft hen gebeld en een mail gestuurd met een link naar de beruchte tweet.


De betreffende tweet