Asielzoekers gaan toch kijken in 'vluchtbajes'

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die in een kantoorpand in Amsterdam zit, krijgt donderdag de kans om zelf een kijkje te nemen in de aangeboden opvanglocatie in een voormalige gevangenis. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente na een gesprek tussen burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) en vertegenwoordigers van de groep.

De vluchtelingen twijfelden over het aanbod en wezen dat in eerste instantie af. Ze vonden het een onhandig aanbod omdat veel asielzoekers in het verleden in detentie hebben gezeten. Volgens de woordvoerder van Van der Laan waren er echter ook vragen over hun bewegingsvrijheid.

"Ze waren bang dat de voordeur dichtging en vroegen zich af of de cellen open of dicht konden", aldus de zegsvrouw. Ze benadrukt dat het echter geen gevangenis meer is en dat de asielzoekers vrij zijn om te gaan en te staan waar ze willen. "We hebben in ieder geval een aantal misverstanden weggenomen."

Van der Laan biedt de groep een halfjaar 'bed, bad en brood' aan in de voormalige gevangenis in de Havenstraat. De asielzoekers hebben tot donderdagmiddag de tijd om in te gaan op het aanbod.