Premier Letland treedt af om instorten supermarkt

De Letlandse premier Valdis Dombrovskis is woensdag opgestapt naar aanleiding van de instorting van een supermarkt vorige week, waarbij 54 mensen om het leven kwamen. De premier zegt de politieke verantwoordelijkheid te nemen voor de ramp van vorige week. Dombrovskis' vertrek betekent dat ook zijn gehele regering aftreedt.

Het dak van de supermarkt in Riga stortte donderdagavond in, toen zich veel klanten in de winkel bevonden. Onder de slachtoffers zijn ook brandweerlieden. Zij kwamen om toen ze naar binnen snelden om hulp te verlenen en nog een deel van het dak ineenzeeg. Van zaterdag tot maandag werd een periode van nationale rouw in acht genomen.

Dombrovskis werd in 2009 premier, op een moment dat de Letlandse economie in diepe problemen verkeerde. Onder zijn centrumrechtse regering werden forse bezuinigingen en belastingverhogingen doorgevoerd.

De politie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de ramp. Mogelijk hebben een slecht ontwerp van de winkel, ongeschikte bouwmaterialen en corruptie een rol gespeeld. Daarnaast werd er gewerkt aan een grote wintertuin op het dak, met planten en bomen. Daarvoor werd veel aarde op het dak gestort. Mogelijk is het dak onder die zware last bezweken.