Drie dagen nationale rouw na instorting Letland

De regering van Letland heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd naar aanleiding van de instorting van het dak van een supermarkt donderdag. Het dodental staat vooralsnog op 47, maar de brandweer zei vrijdag te verwachten dat dat nog zal oplopen. De rouwperiode begint zaterdag.

Het dak van de supermarkt in Riga stortte donderdagavond in, tijdens de drukte aan het einde van de werkdag. Onder de doden zijn ook drie brandweerlieden. Zij lieten het leven toen ze naar binnen snelden om hulp te verlenen en nog een deel van het dak ineenzeeg. Van de in totaal 35 gewonden liggen er 28 in ziekenhuis. Onder hen zijn tien brandweerlieden.

Over de oorzaak van het instorten bestaat nog geen zekerheid. Er werd gewerkt aan een grote wintertuin op het dak, met planten en bomen. Daarvoor werd veel aarde op het dak gestort. Mogelijk is het dak onder die zware last bezweken. Minister van binnenlandse zaken Rihards Kozlovskis zei dat een terreurdaad en een natuurramp als oorzaken worden uitgesloten. Volgens hem zijn hoogstwaarschijnlijk de bouwvoorschriften niet in acht genomen.