Rellen bij betoging om steekpartij Griekenland

Bij betogingen in Griekenland zijn woensdagavond rellen uitgebroken tussen de oproerpolitie en antifascistische betogers. Duizenden mensen waren de straat opgegaan uit protest tegen een steekpartij, waarbij de 34-jarige rapper Pavlos Fyssas om het leven kwam. De dader is naar eigen zeggen lid van de extreemrechtse politieke partij Gouden Dageraad.

Antifascisten gingen onder meer in Athene en Thessaloniki de straat op. De oproerpolitie zette traangas en schokgranaten in om de betogers uiteen te drijven. Demonstranten in Athene probeerden volgens Griekse media een politiebureau aan te vallen. De betogers bekogelden agenten met stenen en staken vuilcontainers in brand om straten te barricaderen.

Ook in de steden Patras en Xanthi liepen protesten op geweld uit.

De politie heeft eerder woensdag een verdachte aangehouden. De 45-jarige man heeft toegegeven Fyssas te hebben neergestoken. Ook heeft hij gezegd lid te zijn van Gouden Dageraad. Hij is woensdag voorgeleid. Zijn vrouw is ook aangehouden. Zij wordt ervan verdacht het onderzoek te hebben belemmerd.

De Griekse vicepremier Evangelos Venizelos zei dat Gouden Dageraad 'elke grens heeft overschreden'. "De prioriteit van Gouden Dageraad is geweld en de partij moet aangepakt worden als een criminele organisatie", aldus Venizelos.