Woody Allen vindt stripverfilmingen maar sneu

Dat Woody Allen weinig opheeft met Hollywoodfilms is menigeen bekend. Hij kan het niet laten om ook de huidige trend van grootste Amerikaanse stripverfilmingen eens stevig af te kraken. "Die zogenaamde stripverfilmingen gaan niet over de strip, maar zijn gewoon reclamefilms voor nieuwe techniek", zegt de filmmaker in gesprek met Novum Nieuws.

"Dat heeft niets te maken met creatief films maken", gaat de 77-jarige Allen verder. "Het is een industrie in de simpelste zin van het woord. Het gaat echt alleen om geld verdienen, er gaan jaarlijks vele miljarden in om."

Allen staat erom bekend zijn eigen films altijd voor een relatief klein bedrag te maken. Zo zei hij vorig jaar een film in Amsterdam te kunnen opnemen voor veertien miljoen euro, naar Amerikaanse maatstaven een fooitje. Met deze films weet hij doorgaans prima te scoren, zoals bleek bij zijn nieuwste, Blue Jasmine.

Het drama met Cate Blanchett als depressieve vrouw ging vorige maand in slechts zes Amerikaanse bioscoopzalen in première maar haalde ruim zes ton op, het beste openingsweekend van het jaar tot nu toe voor een onafhankelijke film. Blue Jasmine gaat op 22 augustus in Nederland in première.

Mocht de filmmaker ooit om geld verlegen zitten, dan wil hij best de relatief nieuwe fondsenwerving crowdfunding gebruiken. "Ik heb de mazzel bekend genoeg te zijn om dat niet nodig te hebben, maar ik sta er best voor open", vertelt Allen over de methode waarbij het publiek een filmproductie kan sponsoren. "Alleen ben ik vreselijk met techniek en computers. Ik had vroeger niet eens een fiets. Dat zou mij dan opbreken."


Woody Allen vindt stripverfilmingen maar sneu (Foto: Novum)