NS Hispeed opgedoekt

NS Hispeed, het bedrijfsonderdeel van de NS waar onder meer de geflopte hogesnelheidstrein Fyra onder valt, verdwijnt. De activiteiten gaan vanaf oktober over naar NS Reizigers. Er gaan geen banen verloren, vertelt een woordvoerder van NS donderdag. Directievoorzitter Jan-Willem Siebers van NS Hispeed legt zijn functie neer.

Aanvankelijk brengt de NS alleen de Hispeed-activiteiten op het gebied van materieel en dienstregeling bij de Reizigerstak onder. Ook gaan afdelingen verantwoordelijk voor it, financiën en personeel met elkaar samenwerken. In 2014 wil het spoorbedrijf alle onderdelen hebben samengevoegd.

Met de fusie loopt de NS vooruit op de geplande samenvoeging van de concessies voor het hoofdrailnet en de hogesnelheidslijn in december volgend jaar. Daartoe besloot de toenmalige minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schulz van Haegen (VVD) in november 2011.

De NS heeft met NS Reizigers momenteel de concessie voor het hoofdrailnet en met NS Hispeed de concessie voor de hogesnelheidslijn. Ook de internationale treinen naar onder meer België, Frankrijk en Duitsland vallen onder NS Hispeed.