Krimp industrie afgenomen in april

De Nederlandse industrie heeft in april flink minder geproduceerd vergeleken met een jaar eerder. De krimp was met 1,9 procent echter aanzienlijk kleiner dan in maart, toen de gemiddelde dagproductie 4,3 procent lager lag dan in dezelfde maand van 2012. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De productiedaling was met acht procent het grootst onder fabrikanten van transportmiddelen. Ook het vervaardigen van aardolie-, rubber-, kunststof- en chemische producten kromp fors, met bijna zeven procent. Grootste groei zag het CBS met 2,2 procent bij de voedings- en genotsmiddelenindustrie, waar de productie voor de vierde achtereenvolgende maand steeg.

Voor de kortetermijnontwikkeling van de industriële productie kan het beste worden gekeken naar cijfers op maandbasis, die zijn gecorrigeerd op seizoensinvloeden en werkdageffecten. Na die correctie steeg de productie in april met 0,6 procent. Een maand eerder lag de industriële productie nog op het laagste niveau in bijna drie jaar.