PvdA levert ook in peiling De Hond niet in

De discussie in de PvdA over het strafbaar stellen van illegaliteit vertaalt zich ook in de peiling van Maurice de Hond niet in een daling. De partij van Diederik Samsom krijgt er deze week zelfs een zetel bij en komt uit op negentien zetels. In de Politieke Barometer won de partij vrijdag ook al een zetel.

De winst van de PvdA gaat ten koste van coalitiegenoot VVD. Die partij levert een zetel in en staat nu op 24. Samen komen de partijen in de peiling dus uit op 43 zetels, fors minder dan de 79 die ze nu in de Kamer hebben.

Verder zijn er deze week geen verschuivingen in de peiling. De PVV blijft met 27 zetels de grootste partij, gevolgd door de VVD en de SP (21).

Het PvdA-congres nam vorig weekeinde met grote meerderheid een motie aan tegen de afspraak uit het regeerakkoord om illegaliteit strafbaar te stellen. Samsom wil echter niet tornen aan de afspraak die is gemaakt met de VVD.

De PvdA-kiezers zijn erg verdeeld over het onderwerp, zo blijkt uit de peiling. De helft is tegen strafbaarstelling van illegaliteit en 43 procent is voor. Van alle ondervraagden vindt zestig procent dat illegaliteit strafbaar gesteld moet worden en is 33 procent tegen.

Bijna de helft van de PvdA-kiezers vindt dat de leden van de partij geen recht hebben om tegen de invoering van de strafbaarheid te zijn, omdat ze hebben ingestemd met het regeerakkoord. Het overgrote deel van de VVD-kiezers vindt niet dat hun partij de PvdA tegemoet moet komen.