Klijnsma staat achter regeerakkoord

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) staat nog steeds achter het regeerakkoord. Dat laat zij donderdag weten in reactie op de berichtgeving over haar uitspraken over de strafbaarstelling van illegaliteit.

Klijnsma heeft met haar uitspraken 'slechts willen aangeven dat het vanwege de discussie over de strafbaarstelling van illegaliteit binnen de PvdA goed is dat er een extra ledenraad over dit onderwerp is uitgeschreven', laat een woordvoerder weten.

Tijdens een 1 meibijeenkomst zei de bewindsvrouw woensdag dat de strafbaarstelling een fundamentele kwestie is die je niet zomaar even kunt 'wegpoetsen'. De bewindsvrouw pleitte voor 'ruimte' om te kunnen verzinnen 'hoe dan wel', registreerde de microfoon van RTV Noord. "Het is van tweeën een: of je laat je congres vallen, of je laat je kabinet vallen. Daar moet gewoon over worden doorgedacht."

De PvdA-leden spraken zich dit weekeinde in overgrote meerderheid uit tegen de passage uit het regeerakkoord. Partijleider Diederik Samsom liet evenwel weten dat hij niet wil tornen aan de afspraken die zijn gemaakt met coalitiepartner VVD, die zijn vastgelegd in het regeerakkoord. Wel kondigde hij deze week een extra ledenraad aan over de kwestie.