FNV: groen licht voor sociaal akkoord

Het ledenparlement van vakcentrale FNV heeft zaterdag ingestemd met het sociaal akkoord. In totaal gaf 83 procent aan voorstander te zijn. Dat meldt de vakcentrale zaterdag.

Eerder op de dag gaf voorzitter Ton Heerts al aan te verwachten dat de achterban van de FNV vrijwel zeker instemt met het sociaal akkoord. Het ledenparlement van FNV heeft een adviserende rol.

Heerts gaat het advies voorleggen aan de federatieraad, die volgende week zaterdag het formele besluit over het sociaal akkoord neemt. FNV-voorzitter Heerts spreekt zaterdag van een belangrijk signaal en een zwaarwegend advies aan de federatieraad. Het ledenparlement van de FNV riep daarnaast de federatieraad op om nog zaterdagavond een dringende oproep te doen richting het kabinet om te komen met een oplossing voor 'de dreigende ontslaggolf in de thuiszorg'. Abvakabo FNV gaf vrijdag aan het sociaal akkoord nog niet af te vinden, onder meer omdat de positie van thuiszorgmedewerkers met het akkoord onder druk zou staan. Dat de nullijn in de zorg nog niet definitief van de baan is, raakt een groot deel van de leden van de vakbond.

Het parlement gaf verder aan dat de instemming niet betekent dat de FNV alle bezuinigingen van het kabinet accepteert.