'Oekraïne moet politiegeweld aanpakken'

Mishandelingen en martelingen door Oekraïense politieagenten nemen hand over hand toe en blijven onbestraft. Dat heeft Amnesty International donderdag gezegd. De mensenrechtenorganistatie heeft er bij de regering in Kiev op aangedrongen een onafhankelijke onderzoekscommissie op te richten.

Vorig jaar werden 115.000 klachten over mishandeling door de politie ingediend. Daarvan is volgens Amnesty slechts anderhalf procent onderzocht. In 320 gevallen is er een rechtszaak opgestart.

Omdat de aanklagers samenwerken met de politie kan er niet op vertrouwd worden dat klachten objectief worden afgehandeld. Bovendien zorgen zij er vaak voor dat zaken in de doofpot verdwijnen. Als voorbeeld haalde Amnesty de zaak van Oleksandr Popov aan. Hij werd naar eigen zeggen door de politie meegenomen naar een bos. Daar werd hij urenlang in elkaar geslagen, werd zijn keel dichtgeknepen en werd hij onderworpen aan stroomstoten om hem zo een bekentenis te ontfutselen. Aanklagers weigerden de zaak in behandeling te nemen.