Cyberterreur banken nog niet voorbij

De kans dat banken nogmaals het slachtoffer worden van cybercriminelen is groot. Volgens voormalig commandant der strijdkrachten Dick Berlijn moet er rekening worden gehouden dat een online aanval vaker kan gebeuren, zei hij zaterdagochtend op Radio 1.

"Ik heb absoluut niet de indruk dat het nu voorbij is", aldus Berlijn, tegenwoordig actief als cybercrime-adviseur bij Deloitte. Volgens hem laat de aanval zien dat 'we moeten blijven werken aan onze kennis op dit gebied'. "Het gat tussen criminelen en onze experts wordt steeds groter. We moeten aan die achterstand werken."

Vrijdag kampte zowel ING als het online betalingssysteem iDeal met een storing door een zogenoemde DDoS-aanval op de websites van de banken. Tijdens zo'n aanval wordt een internetsite bestookt met dataverkeer, zodat de server overbelast raakt en de website moeilijk bereikbaar wordt.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken is er geen sprake van een hack. De vereniging benadrukt dat de veiligheid van bankieren via internet of mobiel en iDeal niet in het geding is geweest.

Berlijn stelt dat het lastig is om systemen tegen dergelijke aanvallen te wapenen. Over mogelijke daders wilde hij niet speculeren.