Personeel Albert Heijn dreigt met stakingen

De distributiemedewerkers van Albert Heijn gaan staken. Dat kan leiden tot lege schappen voor Pasen, waarschuwt FNV Bondgenoten donderdag.

Afgelopen middernacht verstreek een ultimatum dat de vakbond bij de grootgrutter had neergelegd. FNV Bondgenoten eist naast loonsverhoging meer zekerheid voor het personeel. Zo zouden werknemers en uitzendkrachten die langer dan anderhalf jaar bij een distributiecentrum werken een vaste baan moeten krijgen.

De bond kondigt nu onaangekondigde en 'verrassende' acties aan. "Ze kunnen op ieder moment van de dag starten, eindigen en weer starten", schrijft bestuurder Ron Meyer. "Zodat de hoge heren van AH zelf eens ervaren hoe onzekerheid voelt."

De FNV eist onder meer een loonsverhoging voor distributiemedewerkers die zorgt voor behoud van koopkracht. Dit komt volgens FNV neer op minimaal tweeënhalf procent per jaar. Albert Heijn heeft eind januari 1,75 procent neergelegd als laatste bod.

FNV wil verder dat werknemers die langer dan anderhalf jaar werkzaam zijn in een distributiecentrum een vaste baan krijgen, ook voor uitzendkrachten. Voor vaste medewerkers wil FNV een baangarantie van Albert Heijn, ook als het kabinet het ontslagrecht versoepelt. De supermarkt geeft zelf aan dat die garantie er al ligt.

Meyer stelt dat de oprichter van Albert Heijn meer gaf om zijn klanten en zijn medewerkers dan om de beurskoersen. "Het huidige AH-management denkt helaas anders. Het loopt voorop in de veramerikanisering van mooie oer-Hollandse bedrijven", schrijft hij. "Ik geloof dat de oude Albert aan de kant van de distributiemedewerkers zou staan."

De bond eist onder meer een loonsverhoging voor distributiemedewerkers die zorgt voor behoud van koopkracht. Dit komt volgens FNV neer op minimaal tweeënhalf procent per jaar. Albert Heijn heeft eind januari 1,75 procent neergelegd als laatste bod. Ook wees een woordvoerder er op dat het kleinere CNV wel heeft ingestemd met het laatste bod.

Vakbond dreigt AH met lege schappen voor Pasen (Foto: Novum)