Rehn: 'afdoende' Nederlandse actie tegen tekort

Nederland lijkt afdoende actie te hebben genomen tegen het begrotingstekort. Dat heeft eurocommissaris Olli Rehn vrijdag gezegd in zijn toelichting op de winterraming. Hij suggereert hiermee dat Nederland mogelijk op de korte termijn geen aanvullende acties hoeft te ondernemen tegen het te hoge begrotingstekort.

Dat het Nederlandse begrotingstekort boven de grens van drie procent uitkomt is volgens Rehn grotendeels te wijten aan de nationalisatie van SNS Reaal. "In de afgelopen maanden heb ik steeds gezegd dat het gaat om structurele houdbaarheid op de middellange termijn", zei Rehn in antwoord op een vraag van een journalist over meer tijd voor Spanje, Frankrijk en Nederland.

"Daarmee zijn de nominale doelen niet onbelangrijk geworden", zo ging Rehn verder, "maar elke lidstaat moet een strategie hebben voor die middellange termijn. Op basis van die structurele aard kan het logisch zijn om de lagere groei mee te wegen en meer tijd te nemen voor begrotingsmaatregelen."

Het Nederlandse tekort komt volgens de voorspellingen van de Europese Commissie uit op 3,6 procent in 2013. In 2013 wordt de meevaller van de 4G-veilingen tenietgedaan door de nationalisatie van SNS Reaal. In 2014 wordt de heffing van een miljard op de banken vanwege de nationalisatie juist weer tenietgedaan door te hoge uitgaven van de overheid, zo voorspelt de commissie.

In haar toelichting op de Nederlandse cijfers wijst de commissie er echter op dat het structurele tekort, waarbij eenmalige mee- en tegenvallers niet zijn meegenomen, in 2012 al flink verbeterd is en dat nogmaals doet in 2013. In 2011 was het structurele tekort 3,6 procent, in 2013 naar verwachting 1,6 procent.

Het Centraal Planbureau komt op 28 februari met zijn voorspelling voor de economische groei en het begrotingstekort van Nederland. Op 13 maart komt daarop een toelichting. Het kabinet besluit op basis van deze gegevens of het verder ingrijpen nodig acht.


Rehn: 'afdoende' Nederlandse actie tegen tekort (Foto: Novum)