Helft staatsobligaties in handen ECB zijn Italiaans

De helft van de staatsobligaties die de Europese Centrale Bank (ECB) op de balans heeft staan zijn van de Italiaanse overheid. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde jaarrekening van de centrale bank van de eurozone.

De centrale bank begon in mei 2010 staatsobligaties van de zwakkere eurolanden op te kopen, toen de schuldencrisis in Griekenland begon. De centrale bank had hierdoor eind 2012 voor 218 miljard euro aan staatsobligaties in de boeken. Hiervan is 102,8 miljard euro Italiaans.

Staatsobligaties van de Spaanse overheid zijn nummer twee met een waarde van 44,3 miljard euro. De centrale bank heeft daarnaast nog Griekse (33,9 miljard euro), Portugese (22,8) en Ierse (14,2) staatsobligaties in bezit.

De ECB maakte in 2012 een winst van 2,2 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 1,9 miljard euro. De centrale bank maakt winst op eigen fondsen en rente-inkomsten uit onder meer de opkoopprogramma's van obligaties.

Van de winst is 1,2 miljard euro in de reservepot gestort, die hiermee op ruim 7,5 miljard euro is uitgekomen. De helft van de resterende winst, 575 miljoen euro, is eind januari overgemaakt aan de nationale centrale banken, zoals De Nederlandsche Bank (DNB). De overige 423 miljoen euro wordt 25 februari overgemaakt.

Mede door de winsten gemaakt in Europa maakt DNB tot en met 2017 3,2 miljard euro aan dividend over aan de Nederlandse staat, zo werd vorige week bekendgemaakt. Dit jaar kan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem hiervan al achthonderd miljoen euro bijschrijven.


Helft staatsobligaties in handen ECB zijn Italiaans (Foto: Novum)