Rechts wint verkiezingen Cyprus

De rechtse politicus Nikos Anastasiades lijkt de presidentsverkiezingen op Cyprus zondag te hebben gewonnen. Volgens exitpolls van de Cypriotische staatsomroep heeft hij tussen de 49,6 en 52,6 procent van de stemmen behaald. Als hij boven de vijftig procent blijft, is er geen tweede stemronde meer nodig.

Anastasiades' linkse tegenstrever Stavros Malas ligt met 25,8 tot 28,8 procent van de stemmen ver achter. De onafhankelijke kandidaat Giorgos Lillikas lijkt met tussen de 17 en 19 procent uitgeschakeld.

Exitpolls van andere televisiestations gaven vergelijkbare resultaten te zien.

De bevolking van Cyprus ging zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen die noodleningen moet zien los te krijgen om een bankroet af te wenden. De andere zestien leden van de eurozone beslissen naar verwachting volgende maand over een reddingspakket dat Cyprus uit de neerwaartse spiraal van de financiële crisis moet helpen.

Het mediterrane eilandstaatje, dat nog geen miljoen inwoners telt, ziet de bodem van de schatkist opdoemen. Het heeft het ongeluk dat de andere landen van de eurozone na dure reddingsoperaties voor onder meer Griekenland niet erg warm lopen om weer een armlastige lidstaat te hulp te schieten.

De winnaar van de verkiezingen volgt de zeer impopulaire president Dimitris Christofias op. Christofias heeft zich gehouden aan zijn eerdere belofte niet te streven naar herverkiezing als onderhandelingen om het verdeelde eiland te herenigen zouden mislukken.