'Winst banken op hypotheken historisch hoog'

Banken boeken meer winst op hypotheken dan ooit. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) maandag op basis van eigen onderzoek. De winst op hypotheken zou 1,3 procentpunt hoger zijn dan voor de kredietcrisis. De vereniging wil dat de Tweede Kamer een maximum stelt aan de maximale winst op hypotheken.

De concurrentie is volgens de VEH minder sterk doordat buitenlandse banken zijn vertrokken en veel banken staatssteun nodig hadden. De VEH stelt dat mensen die hun hypotheek voor vijf tot tien jaar hebben vastgezet gemiddeld 1,42 procentpunt te veel betalen aan rente. Bij een variabele rente gaat het om 1,11 procentpunt.

"Bij een gemiddelde hypotheek van 250 duizend euro scheelt dat bruto per maand 270 euro", stelt een woordvoerder van de vereniging. Een deel van dat bedrag krijgen consumenten weer terug via de hypotheekrenteaftrek. Volgens de VEH hebben de banken sinds de kredietcrisis miljarden verdiend door de winstmarge op hypotheken te verhogen.

Omdat veel Nederlandse spelers staatssteun hebben gekregen, mogen ze niet de laagste rentetarieven aanbieden. "ING mag sinds november vorig jaar wel weer volledig concurreren, maar heeft nog geen beweging laten zien in de rentetarieven", stelt de VEH. ABN AMRO en SNS Reaal zijn in handen van de staat en voor hen blijft het verbod op het laagste rentetarief staan.

De VEH wil dat de banken worden aangesproken op de hoge winstmarges. Daarnaast wil de vereniging dat er een wettelijk maximum wordt gesteld aan de winst die banken mogen maken op hun hypotheken.

De Vereniging Eigen Huis dient daartoe dinsdag een petitie aan de Tweede Kamer aan. Daarin vraagt de vereniging namens bijna 125 duizend ondertekenaars om een einde te maken aan de extra winstmarge. "Door de hypotheekrenteaftrek is de staat ook veel geld kwijt aan de hogere hypotheekrentes. Het scheelt nogal of je de hypotheekrente aftrekt tegen vier, of tegen vijf procent", zegt de VEH-woordvoerder.