Sabir K. mag uitgeleverd aan de VS

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft de uitlevering van Sabir K. aan de Verenigde Staten goedgekeurd. Een woordvoerder van Opstelten laat vrijdagavond weten dat er volgens de minister geen gronden zijn om de uitlevering van K., die in de Verenigde Staten wordt verdacht van het voorbereiden van terreurdaden, te weigeren.

In april bepaalde de Hoge Raad al dat de Nederlander mag worden uitgeleverd. K. werd in Pakistan opgepakt en in april vorig jaar naar Nederland uitgezet. K. zou onder meer in 2010 een zelfmoordaanslag hebben beraamd op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. De VS beschuldigen hem van samenwerking met Al-Qaida.

K. stelde eerder dat Amerikanen een rol hebben gespeeld bij martelingen die hij in Pakistan onderging. Als hij werd gemarteld, zou hij niet mogen worden uitgeleverd. De rechtbank stelde eerder niet vast dat dat het geval was. De Hoge Raad verwierp daarom het ingestelde beroep.

Opstelten moest uiteindelijk bepalen of K. daadwerkelijk wordt uitgeleverd. Wanneer de uitlevering gaat plaatsvinden, is nog onduidelijk, aldus de zegsvrouw van de minister.