Eerste Kamer steunt verbod op nertsenfok

De Eerste Kamer gaat akkoord met een verbod op het fokken van pelsdieren. Een meerderheid kan zich vinden in een initiatiefwetsvoorstel van SP en PvdA dat zo'n verbod regelt. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat.

Alleen VVD, CDA en SGP zijn tegen het verbod, dat in 2024 moet ingaan. Voor een zo lange overgangstermijn is gekozen omdat de nertsenfokkers op deze manier de tijd krijgen om investeringen terug te verdienen en een ander soort bedrijf te beginnen. Ook is er een fonds waaruit onder meer de sloop van stallen en kooien kan worden bekostigd.

In het verleden is al een verbod ingesteld op het fokken van vossen en chinchilla's. Dat had geen grote gevolgen voor de fokkers. Zij konden vrij eenvoudig overschakelen op de fok van nertsen. Met de huidige wet wordt het houden van alle pelsdieren verboden.

De Eerste Kamer stemt volgende week over het verbod. Daarna moet het kabinet nog een standpunt innemen over het verbod. De ministerraad zal er binnenkort over spreken, zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). Hij beloofde de verdere afhandeling van het wetsvoorstel snel ter hand te nemen.

Tegelijkertijd noemde Kamp het 'opmerkelijk en uniek' dat om morele redenen een complete bedrijfstak wordt verboden. Er zijn 158 nertsenfokkerijen, die samen jaarlijks meer dan vijf miljoen nertsen vergassen. De bedrijven zijn zeer winstgevend doordat de prijs van nertsenbont momenteel zeer hoog ligt. Kamp zei dan ook niet te verwachten dat de bedrijven binnenkort de nertsenfok al staken.