Sarkozy ontspringt vooralsnog de dans

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy is vooralsnog de dans ontsprongen. Hij werd donderdag twaalf uur lang door een onderzoeksrechter in Bordeaux aan de tand gevoeld over illegale campagnedonaties die hij al dan niet zou hebben aangenomen van L'Oréal-erfgename Liliane Bettencourt. Verwacht werd dat hij zou worden aangeklaagd. Dat is niet gebeurd. Besloten werd Sarkozy als 'bijzondere getuige' aan te merken.

Deze status is er feitelijk een tussen die van een gewone getuige en een verdachte. Sarkozy (57) kan in een later stadium alsnog worden aangeklaagd. De ex-president betuigde zich 'tevreden' over de ontwikkelingen, zei een naaste medewerker. Zijn advocaat, Thierry Herzog, sprak zelfs van 'een overwinning'.

De zaak draait om campagnedonaties in 2007. Sarkozy zou van de 90-jarige aan alzheimer lijdende Bettencourt 150 duizend euro voor zijn verkiezingscampagne hebben gekregen. Een accountant van Bettencourt zei in 2010 dat deze het geld in contanten aan de penningmeester van Sarkozy's partij UMP had overhandigd. In Frankrijk geldt een limiet voor individuele donaties van 4600 euro.

Sarkozy heeft de aantijgingen altijd vurig ontkend.