Rood staan mogelijk goedkoper

De maximale rente die banken mogen rekenen voor rood staan gaat mogelijk omlaag. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) laat onderzoeken of een lager maximum wenselijk is. Dat heeft hij donderdag laten weten in antwoord op Kamervragen.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer had erop gewezen dat de rente historisch laag is, maar dat banken maximaal vijftien procent in rekening mogen brengen aan klanten met een negatief saldo op hun betaalrekening. Hij wees op Duits onderzoek waaruit blijkt dat banken ook tegen tien procent nog altijd winstgevend krediet kunnen geven.

Dijsselbloem tekent aan dat de rente voor banken niet extreem laag is. Banken vertrouwen elkaar nog altijd niet en rekenen elkaar daarom een hogere rente. Ook wil Dijsselbloem voorkomen dat meer mensen rood gaan staan als gevolg van een lager maximumtarief.

Dijsselbloem laat volgend jaar de voor- en nadelen van een lager maximumtarief voor doorlopend krediet tegen elkaar afwegen. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan gaat het tarief wel of niet omlaag. Nu is het maximum de wettelijke rente (nu drie procent) plus twaalf procent.