Wiegel: Rutte-II nivellerender dan Den Uyl

De plannen van het tweede kabinet-Rutte voor een inkomensafhankelijke zorgpremie zijn nog nivellerender dan het kabinet-Den Uyl uit de jaren zeventig. Dat heeft oud-minister en VVD-prominent Hans Wiegel woensdagochtend gezegd op Radio 1. Hij spreekt van een 'gigantische nivelleringsoperatie'.

VVD en PvdA zijn van plan de zorgpremie afhankelijk te maken van de hoogte van het inkomen. Zo kunnen de premies gaan variëren van twintig tot 482 euro per maand als ze inkomensafhankelijk worden.

Wiegel vindt het 'buiten elke proportie' dat gezinsleden in sommige gevallen samen tienduizend euro aan premie gaan betalen. Ook maakt hij zich zorgen over de positie van de zorgverzekeraars. Wiegel vermoedt dat de VVD het misschien onbewust door de vingers heeft laten lopen.

De VVD'er verwacht dat het voorstel nog wel onder vuur komt te liggen in de Eerste en Tweede Kamer. Wiegel benadrukte dat er geen meerderheid van PvdA en VVD is in de Eerste Kamer. "Ik ben er bijna zeker van dat dit niet goed wordt gekeurd."

Volgens Wiegel is er nog genoeg tijd voor beide partijen om hier een 'redelijk' voorstel over te doen. Hij benadrukte dat hij als VVD'er het niet overal eens mee hoeft te zijn. "In elk akkoord staan dingen die je liever niet wilt."

Zorgverzekaars Nederland, waar Wiegel eerder voorzitter van was, plaatste dinsdag ook al haar vraagtekens bij het plan over de zorgpremies. De maatregelen zouden het 'publiek-private karakter' van het Nederlandse zorgstelsel raken.


Wiegel: Rutte-II nivellerender dan Den Uyl (Foto: Novum)