Buma haalt uit naar VVD en PvdA

Met het komende kabinet van VVD en PvdA is de middenklasse de klos. Dat heeft CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag gezegd in een toespraak op het congres van zijn partij in Rotterdam.

Buma ging in op het 'uitruilen' van wensen van VVD en PvdA tijdens de formatie. Dat komt erop neer dat beide partijen afwisselend wegkijken, zei hij. "De PvdA kijkt weg als de VVD een miljard bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking. De VVD kijkt weg als de PvdA mensen die net een hypotheek hebben genomen, hun laatste zekerheid afneemt."

Buma zei het niet als een straf, maar als een kans te zien dat het CDA de komende jaren oppositie moet voeren. "Ik zie in de oppositie een nieuw CDA ontstaan, met eigen ideeën en nieuwe mensen", zei Buma.

Buma ging ook in op een rapport over de verkiezingsnederlaag van het CDA, dat op het congres werd gepresenteerd. In het rapport wordt de verdeeldheid in de partij, onder meer over samenwerking met de PVV, genoemd als een belangrijke oorzaak van het verlies. Buma zei het als zijn missie te zien de tegenstellingen in de partij te overbruggen.

De voorzitter van de commissie die de nederlaag onderzocht, burgemeester van Den Bosch Ton Rombouts, zei onder meer dat het CDA het christelijke karakter minder moet uitdragen. Volgens Rombouts zijn er veel niet-christenen die de waarden van het CDA delen, maar afgeschrikt worden door de C in de partijnaam.

Buma zei dat de C, die staat voor christelijk, 'geen lettter is maar een houding'. "Een CDA'er vraagt je niet naar je geloof, maar naar je houding in de samenleving."