Buma/Stemra vindt thuiskopieheffing te laag

De nieuwe thuiskopieheffing die donderdag door staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) werd aangekondigd is te laag en lost het illegale aanbod van auteursrechtelijk beschermd werk niet op. Dat heeft Buma/Stemra vrijdag gezegd.

Teeven maakte donderdag bekend dat vanaf 1 januari de thuiskopieheffing ook gaat gelden voor smartphones, tablets, pc's, laptops en externe harde schijven. Voor pc's en laptops moet dan vijf euro extra worden betaald. Voor audio- en videospelers gaat de heffing twee euro bedragen, en voor externe schijven een euro. In het verleden gold de heffing vooral voor lege cd's en dvd's.

Volgens Buma/Stemra gaan de nieuwe heffingen in totaal 27 miljoen euro opbrengen, even veel als de opbrengst van de oude heffingen in 2005. Dit ondanks het feit dat de heffingen voor bepaalde apparaten een stuk hoger zijn dan de oude. Hoe Buma/Stemra op deze 27 miljoen euro uitkomt, is onduidelijk. De stichting was vrijdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

De nieuwe thuiskopieheffing geldt voor de duur van een jaar. Volgens Teeven biedt dat ruimte om het legale aanbod van auteursrechtelijk beschermd werk op internet te stimuleren.