Militaire oefening in centrum Rotterdam

De landmacht houdt volgende week een oefening in het centrum van Rotterdam. De militairen trainen hoe moet worden omgegaan met een overstroming, meldt het ministerie van Defensie maandag.

Vanuit een tentenkamp zullen ongeveer tweehonderd militairen de stad ingaan om contacten te leggen met lokale instanties en de middenstand. Die hebben samen met de gemeente hun medewerking toegezegd aan een rollenspel. Afgaand op wat zij zeggen, moeten de militairen plannen maken om Rotterdam weer op orde te krijgen, zowel sociaal, economisch, bestuurlijk en voor wat betreft de infrastructuur.

De militairen zijn afkomstig van het zogeheten Cimic-bataljon (civil military cooperation) uit Apeldoorn. Dit bataljon bestaat uit ruim vijftig beroepsmilitairen en ruim driehonderd reservisten. Deze laatste groep heeft een baan buiten de krijgsmacht en beschikt over vakkennis op vele terreinen zoals landbouw, economie, geneeskunde, infrastructuur, bestuurskunde en communicatie.

In uitzendgebieden werkt het bataljon samen met hulporganisaties, plaatselijke autoriteiten en de lokale bevolking om het getroffen gebied weer op te bouwen. Dan kan door te helpen bij het bouwen van scholen of bruggen, maar ook bij het herstel van de rechtsorde en het bestuur.