Btw-tarief verhoogd naar 21 procent

Het algemene btw-tarief stijgt vandaag van 19 naar 21 procent. Als winkeliers dat doorberekenen, worden producten daardoor iets duurder. De verhoging van de btw, die onderdeel is van het Kunduz-akkoord, moet de schatkist jaarlijks ruim vier miljard euro opleveren.

Volgens het kabinet is de btw-verhoging tijdelijk, en alleen doorgevoerd omdat dat de eenvoudigste manier is om het begrotingstekort snel terug te dringen. De vorige keer dat de btw werd verhoogd, was in 2001. Toen steeg het hoge btw-tarief van 17,5 procent naar 19 procent.

Door de stijging van het tarief moet voor bijvoorbeeld een camera die zondag nog honderd euro kostte nu 101,70 euro worden betaald. De meeste levensmiddelen worden niet duurder. Daarvoor blijft het onveranderde lage btw-tarief van 6 procent gelden.. Alcoholische dranken vallen echter wel onder het hoge tarief. Bier en wijn worden dus wel duurder.

Nederland is niet het enige EU-land dat dit jaar een btw-verhoging doorvoerde. Onder meer Spanje ging Nederland al voor. Dat verhoogde zijn btw op 1 september van 18 naar 21 procent.

Een btw-tarief van 21 procent is in de EU niet uitzonderlijk. De meerderheid van de andere lidstaten houdt er een btw-tarief van minimaal 21 procent op na. Hongarije spant de kroon, met een tarief van 27 procent. Luxemburg rekent met vijftien procent de minste btw.