'Bijna helft koopt minder door btw-verhoging'
Bijna de helft van de Nederlanders is van plan minder spullen te gaan kopen door de aanstaande verhoging van het hoge btw-tarief van 19 naar 21 procent. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het AD.
Woonwinkels lijken het meest te gaan lijden onder de btw-verhoging. Driekwart van de respondenten die aangeven vanaf maandag, als de verhoging ingaat, minder te gaan kopen, willen dan minder woonaccessoires aanschaffen.
Ook de uitgaven aan elektronica, kleding en vrijetijdsbesteding worden omlaag geschroefd, met ongeveer twee derde. Opvallend genoeg wil bijna een vijfde ook minder geld uitgeven aan voedingsmiddelen, hoewel het btw-tarief op voeding gewoon op zes procent blijft.
GfK-onderzoeker Gino Thuij noemt het in het AD opvallend dat zo veel mensen van plan zijn door de btw-verhoging hun uitgavenpatroon aan te passen. "Het is slechts een stijging van twee procentpunt. Maar mensen hebben al het gevoel dat alles steeds duurder wordt en zien dat zij aan het eind van de maand steeds minder overhouden."
foto
EU-collaborateursKunduz-clan.Wel eens gehoord van vele kleintjes maken een grote?
Meneer vergeet voor het gemak maar even dat zo'n beetje ALLES duurder wordt, ook komend jaar weer. Dan is het niet zo vreemd dat mensen bezuinigen, en al helemaal als de btw ook nog eens omhoog gaat, ongeacht het percentage. Een deel van de consumenten zal principieel de hand op de knip houden, maar voor de meeste consumenten is het eerder bittere noodzaak.
Maar kennelijk heeft dhr. Thuij nooit in zijn leven zo'n situatie hoeven meemaken.
Op eten zit nog gewoon het 6% tarief, dus het zal allemaal wel meevallen met hoeveel geld mensen meer uitgeven. Alsof mensen nu geen iPhone meer kopen omdat ie ~12 euro duurder is.
Ik denk het niet en dan komen we nog verder in de problemen.
Wil je een exacte datum ofzo? Voor de crisis zijn er best periodes geweest dat prijzen vrij stabiel waren, had je ook meer sale periodes, terwijl je met de huidige sales imho niet veel goedkoper uit bent.
Dus bijvoorbeeld de brandstof om naar je werk te gaan wordt niet duurder, net als de kosten van energie?
GloeilampenSpaarlampen die moeten worden vervangen? Schoolspullen voor de kinderen?Dat eten brengen ze met een vrachtauto (die kost wel 2% meer en de onderhoudsbeurten ook) en die vrachtauto gebruikt diesel en dat kost ook 2% meer.
Kortom, alles gaat duurder worden.
Uiteraard is het ook zeer afhankelijk van hoeveel geld een consument te besteden heeft.
Deze grafiek (helaas zonder enige tekstuele onderbouwing) zal misschien kloppen, maar ik merk er persoonlijk in het dagelijks leven bar weinig van
Wat de bedragen moeten weer mooi naar boven afgerond worden.
ondernemers betalen die btw helemaal niet. Over elk product wordt maar 1 keer btw betaald, en dat is in de winkel waar de consument het koopt.
Die BTW betalen ze wel maar ik denk dat jij in de war bent met de voorbelasting.
Hup naar 25% en dan de hulpbehoevenden sparen. Daarbij ook gelijk wiet en andere softdrugs legaal en daar dezelfde accijns op als op tabak en alcohol
Wel met een veilig keurmerk. Ik stel voor een Cartoon Plaatje van Mark Rutte met twee Duimpjes omhoog zegend "T'is good shit! ja!".
mensen wat hebben we het toch slecht
het gaat allemaal gewoon door hoor !!!!!
Als die al laag is en er veel bedrijven failliet gaan dan helpt het niet om de koopkracht nog meer te verlagen natuurlijk.
Je kunt je geld maar 1 keer uitgeven en dat gaan bedrijven dan ook merken.
100 euro + 19% BTW = 119 euro
100 euro + 21% BTW = 121 euro
Verschil 2 euro op 119 = 2/119 = 1,68% meer
Ze hebben schuld gemonetariseerd infeite.
Wat effectief betekent dat door faalbeslissingen, teveel uitgeven dan wat er inkomt, banken die blijkbaar niet mogen falen, en de rekening leggen ze bij de burger neer.
Ik zeg, 2e hands markten zijn onze vriend < ben je nog groen bezig ook!!
We moeten eigenlijk bewust massaal de hand op de knip houden, om "the message" af te geven dat het zinloos is wat ze doen (stel het uit, of 2e hands)
Want praten met ons doen ze niet, ze kijken naar de cijfers < Zó communiceren wij indirect met hun. Wil je de boodschap afgeven, wil je dat ze dat zien in de cijfers, wil je met ze communiceren?
Koop dan voorlopig niks niews
Als ze straks geen veranderingen zien in ons uitgavenpatroon, zeggen ze vast "Oh, nou dan hoeft de inkomstenbelasting ook niet omlaag"
DAarom nogmaals mijn dringende verzoek, doe het niet.. stel het uit die koop, tenzij je écht niet anders kan.. it's the only way.
Erg klote voor de ondernemers / winkeliers, maar hey, IK heb het niet verzonnen.. is niet mijn probleem.
[ Bericht gewijzigd door Sander_K op woensdag 26 september 2012 @ 11:04 ]
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken