'SP profiteert van zooi bij andere partijen'

Het succes van de SP in de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen is mede te verklaren doordat het bij andere partijen 'een zooitje' is. Dat zegt SP-coryfee Remi Poppe woensdag in een vraaggesprek met de Volkskrant.

Mensen willen een stabiele partij en komen dus uit bij de SP, stelt Poppe. "GroenLinks wappert zo'n beetje alle kanten op", analyseert hij. "De PvdA heeft eerst de ideologische veren afgeschud en probeert ze er nu weer aan te plakken. De VVD is rechtsom geslagen, maar volgens mij vinden een heleboel liberalen dat niks."

De SP'er stelt ook dat de partij zich bij een formatie niet weer door de PvdA buitenspel laat zetten. Dat gebeurde in 2006 toen het CDA niet met SP en PvdA in een kabinet wilde. "PvdA-leider Bos leunde lamlendig achterover. En toen lagen we eruit."

Daarom moet de PvdA een duidelijke keuze maken, vindt Poppe. "De vraag is: voor wie kiest de PvdA nu, voor VVD en CDA, of voor ons? Als de PvdA niet met ons wil, dan hebben ze wat uit te leggen."

Poppe is al sinds de oprichting van de SP bij de partij betrokken. Hij zat jarenlang in de Tweede Kamer. Ook ging hij met regelmaat de barricaden op tegen vervuilende fabrieken of het verdwijnen van natuur.