Verhogen eigen risico breekpunt SP

De SP zal niet instemmen met een verhoging van het eigen risico in de zorg, mocht de partij van Emile Roemer na de verkiezingen aanschuiven aan de formatietafel. In een interview met nu.nl bestempelt Roemer dat als breekpunt.

"Dan vraag je het maximale op te geven van waar je als partij voor staat. Als je zo ver moet gaan bij het inleveren van je punten dan moet je het niet doen", zegt hij. "Dus dit gaat niet gebeuren."

Overigens stemde de Tweede Kamer onlangs in met de verhoging van het eigen risico van 220 naar 350 euro. Dat is afgesproken in het begrotingsakkoord. Roemer kondigt verder aan dat hij de marktwerking in de zorg zal terugdraaien, mocht hij na de verkiezingen de nieuwe premier worden.

Tijdens het debat over de eurotop werd Roemer deze week aangevallen door Geert Wilders. De PVV-leider zette hem weg als halve eurofiel, omdat Roemer de komst van een politieke unie niet principieel wil uitsluiten. De SP staat bekend als eurosceptische partij.

"Wilders zit graag in de hoek dat hij als enige anti-Europa wil zijn. Wij zijn nooit anti-Europa geweest", zegt hij daarover. Wilders wil dat Nederland uit de euro en uit de EU stapt, maar daar zit volgens Roemer niemand op te wachten.


Verhogen eigen risico breekpunt SP (Foto: Novum)