Peiling 'Rutte heeft voorsprong op Roemer verloren'

Premier Mark Rutte (VVD) heeft zijn voorsprong op SP-leider Emile Roemer verloren. Twee maanden geleden wilde 54 procent van de ondervraagden Rutte nog als premier en 38 procent Roemer. Nu is de verhouding 44 tegenover 43 procent, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Dat het gat is gedicht, komt volgens De Hond niet door een stijging van Roemer, maar vooral door de daling van Rutte. In zijn zetelpeiling weet de SP deze week de voorsprong op de VVD met vier zetels te vergroten. De VVD levert twee zetels in om uit te komen op 26, de SP stijgt met twee zetels naar 32.

Het valt volgens De Hond sterk te betwijfelen of het angstbeeld dat Rutte vorige week op het partijcongres schetste de VVD aan meer zetels helpt. Rutte zei soms zwetend wakker te schrikken als hij Roemer in het torentje ziet zitten.

Daarmee voorkomt hij volgens De Hond alleen dat huidige VVD-kiezers worden verloren aan de SP, maar het helpt niet bij het binnenhalen van nieuwe kiezers. Ook zou het kiezers van PvdA en GroenLinks op ideeën kunnen brengen. Vooral bij de PvdA heeft Roemer volgens De Hond nog een arsenaal van potentiële kiezers die liever hem dan Rutte in het torentje zien.

De race is volgens de opiniepeiler nog niet gelopen. "Lijsttrekkers kunnen grote fouten maken." Ook kunnen de problemen in Europa nog een fors effect hebben.

In de FOK! peiling staat de SP ook op een ruime winst met 19 procent tegenover de VVD op 11 procent. Van de SP-lijstverwanten heeft de PvdA 4 procent en GroenLinks 1 procent van de FOK!-ers achter zich staan. Opvallend is het aantal FOK!-ers die het nog niet weten, deze staan op twee in de poll met 15 procent. De PVV staat met D66 op een gedeelde derde plaats met 13 procent. Het CDA is op FOK! weggevaagd uit de virtuele Tweede Kamer met minder dan 1 procent.


'Rutte heeft voorsprong op Roemer verloren' (Foto: Novum)