'Kans op asbestbesmetting 1 op 7,3 miljard'

De kans dat bewoners van de Utrechtse 'asbestwijk' daadwerkelijk ziek worden van ingeademde asbestdeeltjes is 1 op de 7,3 miljard volgens de geldende normen. De Gezondheidsraad heeft onlangs de cijfers aangescherpt, maar ook op basis van dat rekenmodel blijft het risico op het ontwikkelen van long- of buikvlieskanker vrijwel verwaarloosbaar klein.

Dat heeft Ben Rozemond, asbestdeskundige van de Utrechtse GG en GD, donderdag gezegd naar aanleiding van meetresultaten in de wijk. Het is volgens hem 'inbeelding' dat sommige geëvacueerde bewoners nu al klachten zouden hebben.

Volgens Rozemond is in het weekeinde bij de flat aan de Stanleylaan een asbestvezelconcentratie gemeten die "iets boven een verwaarloosbaar risiconiveau" lag. Dat was toch reden genoeg om tot ontruiming over te gaan, want toen was nog niet bekend hoeveel vezels er in afzonderlijke woningen gevonden zouden worden. Monsters lijken nu uit te wijzen dat de kans op ziekte door het inademen van asbestvezels ver onder het risiconiveau blijft.

'Kans op asbestbesmetting 1 op 7,3 miljard'
'Kans op asbestbesmetting 1 op 7,3 miljard' (Foto: ANP)