KNVB repareert regels play-offs

De play-offs om Europees voetbal worden voortaan altijd door de nummers vijf tot en met acht van de Eredivisie gespeeld. Dat heeft de KNVB vandaag bekendgemaakt. Met die maatregel wil de voetbalbond een situatie zoals vorig seizoen voorkomen. Toen was sc Heerenveen bij een zege of nederlaag in de laatste speelronde zeker van een Europees ticket, maar bij een gelijkspel aangewezen op de play-offs.

De bond had zelf een voorkeur voor een oplossing waarbij de verliezend bekerfinalist nooit alsnog Europa in kon. De Europese voetbalbond UEFA wilde daar echter niet aan. Het spelen van de Bekerfinale na afloop van de competitie zag de KNVB zelf niet zitten. Als een of beide finalisten zich al voor Europees voetbal heeft geplaatst, komt dat de spanning in de wedstrijd immers niet ten goede.

Manager competitiezaken Gijs de Jong stelt dat de aanpassing 'vanuit sportief oogpunt en een eerlijk verloop van de competitie' nodig is. Met de nieuwe regels zijn er in sommige gevallen twee Europese tickets te vergeven in de play-offs.

Er is slechts een uitzondering waarbij de nummer negen van de competitie aan de play-offs mee mag doen. Dat gebeurt alleen als de Beker naar een ploeg gaat die tussen plaats vijf en acht eindigt in de competitie.