Romney uitgejouwd tijdens speech bij NAACP

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft woensdag in zijn speech op het jaarlijkse congres van de National Association for the Advancement of Coloured People (NAACP) vooral de nadruk gelegd op de economie. Toen hij zei de hervorming van de gezondheidszorg, in de volksmond Obamacare genoemd, te willen terugdraaien werd hij door het publiek uitgejouwd.

President Barack Obama kreeg in 2008 95 procent van de stemmen van zwarte kiezers. Obama sprak de NAACP, de oudste burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten, in 2008 toe. Hij is er dit jaar niet bij, maar vicepresident Joe Biden houdt donderdag een toespraak.

Romney werd tijdens zijn toespraak meermaals getrakteerd op applaus, maar toen hij zei dat Obama heeft gefaald om economische voorspoed te bewerkstelligen begon het publiek zich te roeren. "Ik weet dat de president heeft gezegd dat hij dit zou doen", zei Romney. "Maar hij heeft dat niet gedaan. Hij kan het niet. Hij wil het niet. En de afgelopen vier jaar die hij in het Witte Huis heeft doorgebracht zijn daar het levende bewijs van." Toen de negatieve reacties uit het publiek aanhielden veranderde Romney uiteindelijk van onderwerp.

Romney ging in zijn speech niet in op de ophef over een aantal nieuwe strenge wetten in diverse Amerikaanse staten, die het moeilijker maken voor mensen om hun stem uit te brengen. De wet verplicht mensen een specifieke vorm van identificatie te hebben om te stemmen. Volgens critici maken deze wetten het vooral moeilijker voor zwarten en latino's, die grotendeels tot de Democratische achterban behoren, om hun stem uit te brengen. Romney heeft zijn steun uitgesproken voor deze wetten.

"Hij staat in die zaal en vraagt mensen om hun stem terwijl Republikeinse politici proberen minderheden hun burgerrechten te ontnemen", zei de Democratische consultant Karen Finney.


Romney uitgejouwd tijdens speech bij NAACP (Foto: Novum)